Eksplozja smaku

Bomby herbaciane

Pierwsze bomby herbaciane powstały w domowej kuchni Pauliny. Użyła do tego izomaltu – specjalnego substytutu cukru, który jest zdrowszy i lepiej się rozpuszcza. Następnie dodała do niego susz herbaciany i różne dodatki, takie jak owoce, kwiaty, brokat czy nawet konopie. Uformowała z nich kule, które zapakowała w ozdobne foremki. Efekt był zachwycający – bomby herbaciane wyglądały jak małe dzieła sztuki, a ich smak i aromat były niepowtarzalne.

Handmade

Ręcznie robione
pod okiem Pauliny

Bez cukru

Zamiast cukru zastosowano izomalt - zdrowszy zamiennik

Fantazyjne wzory

Kule, serca, pączki...
czym jeszcze zaskoczymy?

Różne smaki

Stworzone na bazie
herbaty i owoców

Handmade

Ręcznie robione pod okiem Pauliny

Bez cukru

Zamiast cukru zastosowano izomalt - zdrowszy zamiennik

Fantazyjne wzory

Kule, serca, pączki... czym jeszcze zaskoczymy?

Różne smaki

Stworzone na bazie herbaty i owoców

Bomby herbaciane

Odkryj magię barw

Nie wiesz którą wybrać?

Sprawdź nasze zestawy

Zestaw
5 próbek

Zamów cały kolorowy zestaw
i spróbuj najlepszego smaku.

Nasze bomby wykonujemy w kilku opcjach. Najpopularniejsze są te w kształcie kuli o średnicy 5 cm. Dla tych, którzy chcą wyrazić swoje uczucia nietuzinkowym upominkiem polecamy serca. Dla fanów słodkości mamy też bomby w kształcie donata oraz lizaka. Każdy z tych kształtów zawiera inną ilość herbaty i izomaltu dlatego przed zaparzeniem koniecznie zapoznaj się z instrukcją gdzie znajdziesz informację o ilości wody w jakiej należy rozpuścić kule.

Każdy z tych produktów oferujemy w różnej opcji kolorystycznej. Kolory i dodatki dobieramy tak, aby herbata po zaparzeniu pięknie się prezentowała.

W każdej bombie znajduje się inna mieszanka herbaciana. Zawsze wybieramy mieszankę wyrazistą w smaku, pasującą do słodkości płynącej z izomaltu. W zależności od bomby będzie to mieszanka herbaciana na bazie herbaty czarnej, zielonej lub owocowa. Dokładny skład herbaty znajdziesz w opisie każdego produktu.

Izomalt (E953) to zamiennik cukru zaliczany do bezpiecznych dodatków do żywności. Posiada status GRAS, który jest nadawany substancjom przebadanym pod kątem bezpieczeństwa dla człowieka. Potencjalnie szkodliwe zamienniki cukru to aspartam (E 951) i sacharyna (E 954).

Właściwości izomaltu:

  • mniej słodki niż cukier (jego słodkość szacuje się na 40-60% cukru białego)
  • dwukrotnie mniej kaloryczny niż cukier
  • nie powoduje skoków stężenia glukozy we krwi
  • jest składnikiem prebiotyków obok np. sorbitolu
  • nie powoduje próchnicy zębów

Oczywiście są osoby, które mogą się po jego spożyciu gorzej poczuć (głównie efekt przeczyszczający) z uwagi na własne predyspozycje zdrowotne. Dotyczy to głównie osób ze schorzeniami jelit, które wrażliwe są na poliole: ksylitol, mannitol i erytrytol. 

Jednak przy dawce do 50g na dzień nie powinny wystąpić takie problemy. W naszych produktach nie przekraczamy tej wartości.

Izomalt wykorzystywany jest w produkcji cukierków, lizaków, a nawet leków (tabletek do ssania oraz probiotyków).

Pamiętaj – nie wszystko co ma określenie E to zło, chemia i szkodliwe dodatki. Wszystkie dodatki do żywności mają swój kod – Izomalt to E953, a np. witamina B E101.

Odpakowaną bombę umieść na około 10 minut w lodówce, a następnie wrzuć do szklanego czajniczka z wodą o odpowiedniej pojemności:

  • bomba – 400 – 450 ml
  • serce – 500 – 600 ml
  • lizak – 300 ml (kubek)
  • donut – 600-800 ml

 

Odczekaj kilka minut i porządnie zamieszaj łyżeczką napar, tak aby osadzony na dole izomalt mógł się całkowicie roztopić. Nie martw się, jeśli na dnie czajniczka zostanie trochę – rozpuści się on po dłuższej chwili.

Temperatura wody:

  • bomba z zieloną herbatą – 80° C
  • bomba z czarną lub owocową herbatą – 95° C

 

Do zaparzania bomb polecamy szklane czajniczki – nie przegapisz procesu zaparzania! W naszej ofercie znajdziesz szklany dzbanek z sitkiem o idealnej pojemności do parzenia bomb. Sitko przy lejku rozwiąże problem fusów. Sprawdź koniecznie!

Kolor otoczki nie wpływa na smak.  Lepiej sugerować się opisem produktu gdzie znajdziesz skład herbaty, która jest w środku. Zawsze też dodajemy informację jakie nuty smakowe są wyczuwalne w naparze.

Jasne! Jeśli masz swój pomysł na kolor i dekorację skontaktuj się z nami a przygotujemy dla Ciebie coś specjalnego. Wykonujemy również bomby oraz zestawy dla naszych klientów biznesowych. 

Nie,  słodycz z izomaltu jest wystarczająca. Naszym zdaniem będzie wystarczająca dla każdej osoby, która lubi dosładzać napar cukrem lub miodem.

Każda herbata w zależności od rodzaju powinna być zaparzana w określonej temperaturze. Dzięki temu możemy możemy wydobyć jej smak i zapobiec nadmiernej goryczy w naparze.

Bomby z zieloną herbatą parzymy w temperaturze 80° C, a te z czarną lub owocową w w temperaturze 95° C. 

Pamiętaj, że najlepszy efekt parzenia uzyskasz wrzucają schłodzoną kulę do wody, a nie odwrotnie.

Oczywiście! Każda bombka zapakowana jest w estetyczny kartonik z siankiem. Przygotowaliśmy również zestawy prezentowe w wysokiej jakości pudełkach prezentowych z ozdobną banderolą. Na chwilę obecną mamy 3 rodzaje zestawów prezentowych – z 4 bombami, z 4 sercami oraz 2 sercami z tematycznymi banderolami (dla mamy, taty i nauczyciela). 

Jeśli potrzebujesz zestaw wg własnego pomysłu skontaktuj się z nami – sprawdzimy możliwości i przygotujemy najlepszą opcję.

Jak smakowały Herbaciane Bomby?

Poznaj opinie